WWW ORDE VAN MALTA

 Geschiedenis  

Rhodos, 1308 - 1523

 

De verovering van Rhodos

Grootmeester Jean de Villiers was zwaar gewond met slechts 7 overlevende ridders uitgeweken naar Cyprus, maar het lukte in 1308 Rhodos te veroveren op de Turken die het in 1300 gedeeltelijk bezet hadden. De keizer van Byzantium was daar zo dankbaar voor dat hij de souvereiniteit over het eiland aan de Orde schonk, die daarmee ook in rechte souverein over grondgebied werd en subject van volkenrecht.

 

het ziekenhuis te Rhodos

De *tuitio fidei* tegen de Turken ging onverminderd door, maar in 1453 viel Byzantium (Constantinopel), zodat Rhodos vrijwel onverdedigbaar was geworden. Sultan Mohammed II sloeg na deze verovering dan ook in 1480 het beleg voor Rhodos, maar moest dit na ruim 2 maanden opgeven. Als dank benoemde Paus Sixtus IV Grootmeester Pierre d'Aubusson tot kardinaal.

 

De binnenplaats van het ziekenhuis te Rhodos

Onafwendbaar kwam tenslotte de vijfde en laatste Turkse aanval op Rhodos, ingezet op 28 juli 1522 door Sultan Süleyman II de Grote (1520-1566); op 24 december capituleerde Grootmeester Philippe Villiers de l'Isle-Adam; op 1 januari 1523 voer hij met de weinige in leven gebleven ridders en 4.000 man van de plaatselijke bevolking weg.

 

 

 

(NB. Terzijde zij aangetekend dat de enige Nederlandse Paus, Adriaan VI, de kerk bestuurde van 9 januari 1522 tot 14 september 1523).

Lees ook: Verkenningen Rhodos door Mr. Eduard G. H. M. baron van Hövell van Wezeveld en Westerflier

 

Malta
 
 

© Copyright Orde van Malta,  Associatie Nederland